Holandský veľvyslanec si nemyslí, že by riziká z členstva SR v EÚ mali prevážiť

16.04.2003 Celý región

Slovensku prinesie členstvo v Európskej únii (EÚ) viacero výhod a obavy občanov z rizík, ktoré tento krok prináša, by nemali prevážiť. Zdôraznil to 2. apríla...
Slovensku prinesie členstvo v Európskej únii (EÚ) viacero výhod a obavy občanov z rizík, ktoré tento krok prináša, by nemali prevážiť. Zdôraznil to 2. apríla v Prešove na tlačovej konferencii veľvyslanec Holandského kráľovstva v SR Laurent Louis Stokvis. Podľa neho si SR vo viacerých veľmi nepríjemných a citlivých negociačných kapitolách vyjednala veľmi dobré pozície.

Diplomat upozornil, že začleňovanie SR do únie však nebude ani jednoduché a ani ľahké. Pozitívny vývoj, ktorým Slovensko prechádza v posledných rokoch, je však zárukou, že “ všetky úskalia zvládnete” . Členstvo v EÚ prospeje ľuďom na Slovensku, tunajšej ekonomike i politickým pomerom.
Stokvis si nemyslí, že skúsenosti z vyrovnávania regionálnych disproporcií v Holandsku by sa dali automaticky preniesť do slovenských pomerov. Osožné môžu byť nanajvýš holandské metodologické postupy či technické kroky. Stokvis napr. povedal, že Holandsko vďaka riekam a kanálom má vyriešenú dopravnú infraštruktúru, zatiaľ čo príčiny dlhodobej dopravnej neprístupnosti východného Slovenska doteraz počas svojho pobytu v SR nepochopil. Privítal, že napr. firma Gemor Fashion, ktorú navštívil v Prešove, je slovensko-holanský spoločný podnik. To, či ich bude viac, závisí len od samotných podnikateľov.

Stokvis vystúpil s prednáškou Skúsenosti Holandska po vstupe do EÚ na večernej diskusii tzv. jour-fixe uskutočnenej prešovskou kanceláriou Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku. Ako uviedol jej riaditeľ Vladimír Benč, podarilo sa im do termínu referenda o vstupe SR do EÚ zabezpečiť vystúpenia veľvyslancov ešte Španielska, Rakúska a Veľkej Británie. Všetci budú mať prednášky s tou istou témou ako Stokvis.
 

Vyberte región